Şakak Dolgusu Nedir?
Yüzün dolgunluğu yaşlanma ile birlikte azalmaya başlar. Orta yaş ve sonrasında özellikle şakak bölgesi kemik tabanında çökme meydana gelerek konkav bir görüntü oluşturur. Bu görüntü kaşın 1/3 i destekleyen bölgede oluştuğu için karşıdan bakıldığında kaşın düşük görünmesine ve göz çevresi kırışıklıklarında daha belirgin hale gelmesine neden olmaktadır. Şakak (Temporal bölge) konum olarak yüzün üst üçte birinde ve periorbital bölgenin lateralinde yer almaktadır. Bu bölge kemikler tarafından çevrelenmiş bir çukurdur. Şakak çukuru alttan üste doğru kemik, şakak kas dokusu, derin fasya, yüzeysel fasya ve deri altı yağ dokusu ve deriden oluşmaktadır. Çökme işlemi kemik tabakadan başlayarak meydana gelmekte ve deride çukur görünümü oluşmaktadır.
Şakaklar yaşlanma belirtilerinin yüzde ilk meydana geldiği bölgedir. Bu nedenle başlangıç seviyesinde gözden sıkça kaçırılmaktadır. Şakak bölgesinin dolgu yapılması ile genç ve dinç bir yüz görünümü elde edilebilmektedir.
Şakak Dolgusu Nasıl Uygulanır?
Şakak dolgusu, şakak bölgesinde meydana gelen çukurlaşma ile birlikte aşağıya doğru çekilen kaş ve alından ve şakaktaki kırışıklıktan kaynaklanan yorgun ve solgun ifadenin giderilmesi ve yüze daha dinç ve genç bir görünüm kazandırılması için yapılmaktadır. Şakak bölgesindeki yağ dokusu zamanla incelerek hacim kaybına ve beraberinde kırışıklıklar ve kırımlara neden olur. Şakak dolgusu meydana gelen bu sorunların estetik açıdan giderilmesi için kadın ve erkekler tarafından tercih edilmektedir.
Şakak dolgusu yapıldığı bölgenin özellikleri nedeniyle dikkat gerektiren bir işlemdir. Şakak bölgesindeki ince dokular dolgu işleminden sonra düzensizlik gösterebilmektedir. Bu nedenle şakak dolgularının uzman hekimler tarafından dikkatle yapılması gerekmektedir. Dermal dolgu malzemeleri kullanılarak yapılan bir işlemdir. Dermal dolgu malzemelerinin ömürleri içeriklerine göre değişmektedir. Kalıcı olanlarından 1-2 ömrü olanlara kadar birçok farklı dermal dolgu malzemesi bulunmaktadır. Hyalüranik asit gibi vücudun kendisinde yer alan maddelerden oluşturulan bu jeller vücutta alerjenik etki yaratmamaktadır. Şakak dolgusunun yüzün genel görünümü ve elmacık kemikleri ile orantılı olması uygulamanın başarısı ve sonucun doğal olması açısından çok önemlidir.
Şakak dolgusu işlemi enjeksiyon yöntemi ile yapıldığı için uygulama öncesi bölgeye anestezik krem sürülmeli ya da lokal anestezi uygulanmalıdır. Dolgu maddesinin enjekte işleminden sonra yayılımı yüzeysel olarak gerçekleşir. Bu sayede damarlara daha az temas eder. Bu sayede rahatsızlık hissi oluşturmaz. Şakak dolgu uygulamaları ortalama 20 dakika ile 30 dakika arasında tamamlanmaktadır. Uygulama işleminde minimum morluk oluşturması hedeflenir ve uygulama buna göre özenle yapılır.
Şakak dolgusu sonrası bölgenin nihai şeklini alması 3-4 gün sürebilmektedir. İşlem kalıcılık süresine etki eden faktörler ise kullanılan dolgu maddesinin türü ve miktarı, yaş, yüz yapısı ve dolgu maddesinin yerleştirilmesidir. Genel olarak dermal dolgu işlemlerinin kalıcılığı -15 ay arasında değişiklik göstermektedir.
Şakak Dolgusunda Hangi Dolgu Çeşidi Tercih Edilmeli?
Şakak dolgusunda uygulanacak olan dolgu maddeleri hyalüronik asit içeren dolgu maddeleridir. Hyalüronik asit hayvansal olmayan ve doğal olarak vücutta bulunan bir maddedir. Bu sayede alerjenik reaksiyonlar oluşmasını engellemektedir. Hyalüronik asit cildin çeşitli bölgelerinde kırışıklıkların giderilmesi içinde kullanılan bir dolgu maddesidir. Su tutma özelliği cildin nemli kalmasını ve genç bir ciltte olduğu gibi ideal sıklığa kavuşmasını sağlar. Şakak dolgusu yaptırmak isteyenlere önerilen Hyalüronik asit temelli dolgu malzemeleri belirli bir süre dolgunluk vererek şakak çukurlarının daha hacimli olmasını sağlamaktadır. Alerjenik reaksiyon göstermediği ve zararlı kimyasallara karşı antioksidan özelliği gösterdiği için FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Daire) tarafından onaylanmış bir maddedir.
ŞakakDolgusu Sonrasında veya Öncesinde Neye Dikkat Etmek Gerekir?
Şakak dolgusunda hyalüronik asit kullanılmaktadır. Bu madde vücudumuzda yaygın olarak bulunan bir madde olması nedeni ile alerjenik reaksiyon göstermez. Cildin nemli kalmasını, dokuların esnekliğini korumasını ve yumuşamasını sağlayarak genç ciltlerde olduğu gibi ideal sıklık seviyesine ulaşmasını sağlar. Uygulama yönteminden kaynaklana hafifi kızarıklık ve morluklar dışında bir yan etki göstermemektedir.
Uygulama öncesi aspirin ve aspirin içeren kan sulandırıcı ilaçlar, yeşil çay, gingkobiloba, sarımsak, ekinezya gibi bitkiler uygulama esnasında oluşan morluk riskini arttırdığı için uygulamadan bir hafta öncesine kadar kullanımı durdurulmalıdır. Uygulama yapıldıktan sonra 4-5 saat ağır spor faaliyetlerinden kaçınılmalı ve şişlik görülmesi durumunda bölge aşırı sıcak ve soğuğa karşı korunmalıdır. Şakak dolgusu konusunda güvenebileceğiniz doktorlarımızdan iletişim adreslerimiz sayesinde randevu alabilir ve kısa sürede işlemi yaptırabilirsiniz.