Saç dökülmesi, farklı yaş ve cinsiyetten pek çok kişiyi rahatsız eden bir durumdur. Son zamanlarda saç dökülmeleri, saçlara yapılan işlemler ve kullanılan bakım ürünleri nedeniyle bir hayli artmıştır. Bu sebeple saç dökülme tedavilerine duyulan ihtiyaç da yükselmiştir. Bu metinde saç dökülmesinin ne olduğu ve neden olduğundan ve saç dökülmesi tedavilerinden bahsettik.
Saç Dökülmesi Nedir?
Saç dökülmesi geçici veya kalıcı olabilir ve akla sadece baş gelse de vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Genetik, hormonal dalgalanmalar, tıbbi sorunlar veya yaşlanmanın bir parçası olabilir. Saç dökülmesi herkeste görülebilir ancak erkeklerde daha yaygındır.
Aşağıdakiler dahil bir dizi faktör saç dökülme riskinizi artırabilir:
- Anne veya babanızın aile geçmişinde kellik
- Yaş
- Önemli kilo kaybı
- Diyabet ve lupus gibi belirli tıbbi durumlar
- Stres
- Zayıf beslenme
Saç dökülmesi tedavisine başlamadan önce saç dökülmesinin nedeni ve tedavi seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşmanız gerekir.
Saç Dökülmesi Neden Olur?
İnsanların günde genellikle 50 ila 100 saçı dökülür. Bu genellikle fark edilmez çünkü aynı anda yeni saçlar uzar. Dökülen saçlar tekrar çıkmadığında saç dökülmesi ortaya çıkar.
Saç dökülmesi aşağıdaki faktörlerden bir veya daha fazlasına bağlı olarak gelişebilir;
- Aile geçmişi (genetik): Saç dökülmesinin yaygın sebebi, yaşlanmaya bağlı gelişen kalıtsal bir durumdur. Genellikle kademeli olarak ve öngörülebilir şekillerde ortaya çıkar. Erkeklerde uzaklaşan bir saç çizgisi ve kel noktalar ve kadınlarda kafa derisinin tepesi boyunca saç incelmesi gözlenebilir.
- Hormonal değişiklikler ve tıbbi durumlar: Hamilelik, doğum, menopoz ve tiroid problemlerine bağlı hormonal değişiklikler, kalıcı veya geçici saç dökülmesine neden olabilir.
- İlaçlar ve takviyeler: Kanser, artrit, depresyon, kalp problemleri, gut ve yüksek tansiyon ilaçlarının birçok yan etkisi mevcuttur ve bunlardan biri de saç dökülmesidir.
- Radyasyon tedavisi: Radyasyon tedavisi sonucu saç, eskisi gibi geri çıkmayabilir.
- Stres:Çoğu insan stresli bir dönemde veya travmatik bir olay sonrası saç dökülmesini tecrübe eder. Bu tip saç dökülmesi genellikle geçicidir ancak stres ne kadar uzun süreli olursa kalıcı saç dökülmesinin ortaya çıkma olasılığı da o kadar artar.
- Saç stilleri ve tedaviler: Aşırı saç şekillendirme veya değişik saç stilleri, saçları fazla gererek saç dökülmesine yol açabilir. Sıcak yağlı saç bakımları ve kalıcı maddeler de saçların dökülmesine neden olabilir. Uzun süreli maruziyette saç dökülmesi kalıcı olabilir.
Saç Dökülmesinde Hangi Tedavi Yöntemlerini Kullanıyoruz?
Saç dökülmesinin tedavisi için son yıllarda sıklıkla tercih edilen PRP ve mezoterapi, etkili ve güvenli olmalarıyla diğer tedavi yöntemlerinin önüne geçer. Sizin için bu tedavi yöntemlerinin ne olduğu, nasıl yapıldığı, ne kadar sürede etkili olduğu ve yan etkilerini derledik.
PRP ile Saç Dökülmesi Tedavisi
Saç dökülmesi için PRP (trombositten zengin plazma) tedavisi, kişinin kanının alındığı, işlendiği ve ardından kafa derisine enjekte edildiği üç aşamalı bir tıbbi tedavidir. İlk aşamada kanınız kolunuzdan alınır ve bir santrifüje (farklı yoğunluklardaki sıvıları ayırmak için hızla dönen bir makine) yerleştirilir.
- aşama santrifüj aşamasıdır. Santrifüjde yaklaşık 10 dakika sonra kanınız üç katmana ayrılacaktır:
- trombosit açısından zayıf plazma
- trombosit zengin plazma
- kırmızı kan hücreleri
Son olarak trombosit açısından zengin plazma bir şırıngaya çekilir ve ardından saç derisinin saç büyümesinin artması gereken bölgelerine enjekte edilir.
Çoğu PRP tedavisi, 3-4 hafta arayla üç tedavi gerektirir. Her 4-6 ayda bir bakım tedavileri gereklidir. PRP tedavisinde, kafanıza enjekte edilen kan kendi kanınız olduğu için bulaşıcı hastalıkların yayılma olasılığı yoktur.
PRP tedavisi lokal anestezi ile uygulandığı için prosedür ağrısızdır, yalnızca enjeksiyona bağlı olarak başta hafif bir bası hissi gelişebilir.
Mezoterapi ile Saç Dökülmesi Tedavisi
Mezoterapi prosedürüne bağlı olarak enjekte edilen vitamin, enzim, hormon ve bitki özleri, saç dökülmesini tedavi edebilir. Her seansta cildinize lokal anestezi uygulanır. Özel bir kısa iğne kullanarak bir dizi enjeksiyon gerçekleştirilir. İğne, arka arkaya birçok enjeksiyon yapmak için mekanik bir tabancaya yerleştirilir.
Enjeksiyonlar, tedavi ettiğiniz duruma bağlı olarak farklı derinliklerde – cildinize 1 ila 4 milimetre – verilebilir. Her enjeksiyon cildinize yalnızca küçük bir damla solüsyon damlatabilir.
İstenilen etkiyi elde etmek için birkaç mezoterapi seansına ihtiyacınız olacaktır ve seansların sayısı 3 ila 15 arasında değişebilir. İlk başta, enjeksiyonlar her 7 ila 10 günde bir uygulanır. Cildiniz iyileşmeye başlarsa, tedaviler iki haftada bir veya ayda bir olacak şekilde uzatılır.
Mezoterapi noninvaziv bir tedavi yöntemi olduğu için genellikle herhangi bir iyileşme süresigerekmez. Birçok insan normal faaliyetlerine tedaviden hemen sonra dönebilir.Nadiren enjeksiyon yerindeufak şişlik ve ağrı olabilir.
PRP ve mezoterapi saç dökülmesini tedavi eden etkili yöntemlerdir. Bu işlemlerden gördüğünüz faydanın artması, işlemin güvenli bir ortamda gerçekleşmesi ve yan etkilerin ortaya çıkma olasılığının düşmesi için güvenilir bir klinikte uygulanması gerekir. EstElite, Doktorlardan oluşan güvenilir ve deneyimli kadrosuyla her hastanın tedavilerden hedeflediği sonucu elde etmesini ve bu sırada güvenliğinin arka plana atılmamasını garanti eder.