Bir tür deri hastalığı olan kırmızı yüz (rosa), genellikle yüzün orta kısmını etkiler. Etkilediği bölgede kılcal damarların genişlemesine ve kırmızı ve içi iltihapla dolu sivilcelerin oluşmasına yol açar. Rosacea da denilen kırmızı yüz, egzama veya alerjik cilt reaksiyonu ile karıştırabilir.
Kırmızı Yüz (Rosa) Nedir?
Kılcal damar genişlemesine bağlı olan ve genellikle yüzde ortaya çıkan bu sorunun kırmızı yüz, rosa ve rosacea gibi pek çok adı vardır. Bu sorun, genellikle beyaz tenli kişilerde meydana gelir çünkü beyaz tenlilerin cildi güneş ışınlarından daha çok etkilenir. Güneşin zararlı ışınları, kılcal damarları daha da çok genişletir ve bunun sonucunda yüzün belli bölgelerinde veya yaygın olarak kızarıklıklar gelişir.
4 ana rosacea türü vardır:
- Eritematotelanjiektatik rozasea: Semptomlar ciltte renk değişikliği, kızarma ve görünür kan damarlarını içerir.
- Papülopüstüler rozasea: Semptomlar akneye benzeyen kızarma, şişme ve dalgalanmaları içerir.
- Phymatous rosacea: Semptomlar kalınlaşmış ve engebeli cildi içerir.
- Oküler rozasea: Semptomlar arasında gözde kızarıklık ve tahriş ve göz kapaklarının şişmesi yer alır.
Kırmızı Yüz (Rosa) Neden Olur?
Rosacea’nın ana semptomları arasında cildin kızarması, tahriş olmasıve sivilceler yer alır. Diğer semptomlar arasında kolayca kızarma ve göz sorunları bulunur. Rosacea yaygındır ve nüfusun yaklaşık %1-20’sini etkiler. Bununla birlikte, insanlar rosacea sıklıkla yanlış teşhis alır, bu nedenle nüfustaki gerçek oranının çok daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir.
Rosacea’nın en yaygın sebepleri arasında olumsuz hayat şartları, stres, hormonal ilaç kullanımı, aşırı sıcak ortamlarda uzun süre kalma, fazla kafein, sigara ve alkol kullanımı yer alır. Süt ürünleri ve baharatlı yiyeceklerde semptomları kötüleştirebilir. Güneşe maruz kalma da semptomları daha da belirgin hale getirebilir. Rosacea’ya tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemekle beraber yukarı saydıklarımızın bu cilt sorununu tetiklediği kesindir.
Kırmızı Yüz(Rosa) Kimlerde Daha Sık Görülür?
Rosacea, kadınlarda erkeklerden daha yaygındır ve genellikle 30 yaşından sonra gelişir.Rosacea hastası birçok insanın bu duruma yakın bir akrabası vardır ve bu cilt sorunu genellikle beyaz tenli kişilerde ortaya çıkar.
Kırmızı Yüz(Rosa) Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Rosacea’nın lazer sistemleriyle veya haricen tedavisi mümkündür. Haricen tedavi çeşitli kremler ve medikal losyonlardan oluşur. Bu kremler, rosacea’nın başlangıç evresinde başarılı sonuçlar gösterirken yaygın ve ilerlemiş vakalarda yetersiz kalır. Bu durumlarda en efektif tedavi yöntemi, lazer sistemleridir.
Lazer ile Rosacea Tedavisi
Lazer sistemleri aktif akne tedavisinde olduğu gibi rosacea tedavisinde de işe yarar. Kişisel faktörler ve sorunun yayılımı ve şiddeti göz önünde bulundurularak lazerin ısısı ve şiddetine karar verilir ve ardından tedavi bölgesi lazer ile taranır. Lazere maruz kalması sonucu deforme olan kılcal damarlar, tedaviden sonra kendilerini toparlamaya başlar ve böylece damarların genişleme sorunu ortadan kaldırılmış olur. Aynı şekilde lazer tedavisinin aktif akneler üzerinde de böyle bir etkisi vardır ve ciltte sivilce oluşumunu da bu şekilde engeller. Sonuç olarak rosacea ve aktif akneler lazer tedavisiyle tedavi edilebilir.
Lazer ile rosacea tedavisi sonucu;
- Kılcal damarlar deforme edilerek rosacea giderilmiş olur.
- Aktif akneler tedavi edilir.
- Ciltteki yağlanma dengelenir
- Cilt daha parlak ve canlı olur.
- Kollajen üretimini destekleyerek cilt sıkılaştırılır ve gençleştirilir.
İşlem biraz ağrıya neden olabilse de çoğu kişi anesteziye ihtiyaç duymayacaktır. Lazer tedavisinden sonra tedavi bölgesinde hafif bir morarma, kabuklanma, şişme ve hassasiyet gelişebilir.
Dualyellow Lazer ile Rosacea Tedavisi
Yüzü etkileyen ve oldukça yaygın bir problem olan rosacea, pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yüzdeki kızarıklıkların yanı sıra ortaya çıkan ağrılı sivilceler hastaları hem estetik olarak rahatsız edebilir hem de hayat kalitesini düşürebilir. Ayrıca rosacea, kendi içerisinde bir kısır döngü oluşturabilir, cilt florasında parazit miktarının artmasına yol açabilir ve bu, durumu daha da kötüleştirebilir. Bu sebeple cilt florasındaki parazitlerin yok edilmesi ve eski haline geri getirilmesi gerekir. Böylece rosacea da tedavi edilmiş olur.
3 ila 4 hafta arayla 5 seansta uygulanan Dualyellow sarı ışık lazeri uygulaması ile Rosaceaya bağlı kızarıklık,kaşıntı,genişlemiş küçük damarlar gibi bir kaç semptom tedavi eidlebilir..Dual Yellow lazer sistemi ile estetik uygulamalar rosacea, gençleştirme, yara izi ve çatlak tedavisi, pigment temizleme, damar tedavisi ve güneş lekesi gibi en popüler tedavileri sağlayabilir.
Rosacea, genetik bir sorun olduğu ve çevresel faktörlere göre tekrardan ortaya çıkabileceği için her sene 1 veya 2 seans dualyellow lazer uygulamasının gerçekleştirilmesinde fayda vardır. Özellikle 30 yaşın üstünde ve kadınlarda rosacea çok daha hızlı gelişir. Oldukça güvenli ve minimal yan etkili bir uygulama olan rosacea seansından sonraki 3 gün boyunca sıcak su ile banyo yapılmamalı ve güneş koruyucular kullanılmalıdır. Böylece tedavinin etkinliği artırılır ve yan etki ortaya çıkma ihtimali düşürülür.
Rosacea Tedavisinin Fiyatı Ne Kadardır?
Her prosedürde olduğu gibi rosacea tedavisinde de ücret, sorunun genişliği ve şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. Fiyat bilgisi almak ve prosedürle ilgili aklınıza takılan tüm soruları sormak için EstElite’ye gelebilir ve doktorların gerçekleştirdiği ön muayene ile lazer tedavisi için uygun bir aday olup olmadığınızı öğrenebilir ve işlem hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.