Migren Nedir?
Migren, tek taraflı ve zonklayan şiddetli baş ağrısı ataklarıyla karakterize bir hastalıktır. Hastaların günlük hayatını oldukça etkileyen migren, yaşam kalitesini düşürür. Migren atakları genellikle 3 ila 72 saat sürer ve ataklarda bulantı, kusma ve ışığa ve sese karşı hassasiyet gözlenir. Oldukça yaygın bir hastalık olan migren, kadınlarda erkeklerden 2- 3 kat daha fazla gözlenir. Toplumun yaklaşık %10 ila %15’inde görülen migrenin 2 alt tipi vardır; auralı ve aurasız migren. Aurasız migren daha yaygındır. Auralı migrende baş ağrısı atağının 5 ila 60 dakika öncesinde görsel ve duysal sorunlar meydana gelir. Bu sorunlar görmede bozukluk, ışığın parlaması, başın tek tarafının uyuşması veya karıncalanması şeklinde kendini gösterebilir. Atakların şiddeti, seyri ve belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Belirli aralıklarla atakların ortaya çıkması epizodik migren olarak adlandırılırken 3 ayın en az 15 gününde migren olması durumu kronik migrendir.
Migren Atağı Nasıl Gelişir?
Migrene bağlı baş ağrılarının sebebi kan damarların genişlemesi ve çevredeki sinirlerdeki sinir liflerinde kimyasal maddelerin salınımının artmasına bağlı oluşmaktadır. Baş ağrısı sırasında şakak bölgesinde yer alan temporal arterin genişlemesinde bağlı olarak iltihap ve ağrı ortaya çıkar. Damarın genişlemesi sonucu daha fazla kimyasal salgılanır ve bu, damarın daha da fazla genişlemesine yol açar.
Migrenin Olası Sebepleri Nelerdir?
Stres ve duygular:
Stres hem migren atağını tetikler hem de atağın şiddetini artırır. Migrene önemli sebepler de günlük stres kaynakları da yol açabilir.
Hormonal değişiklikler:
Kadınların yaklaşık %70’inde migren atakları, regl döneminde sıklaşır veya atak daha şiddetli hale gelir. Sadece regl dönemlerinde atak yaşayan kadınlar bile mevcuttur. Bu dönemde ataklar daha da ağrılı geçer.
Diyet ve Bazı İlaçlar:
Damarları genişleten yiyecek ve içeceklerin tüketimi migreni tetikleyebilir. Bazı yiyecekler ise dolaylı yollarla refleksif olarak ağrıya sebep olur. Damarları genişleten en yaygın maddeler alkol, kafein ve nikotindir.
Uyku:
Fazla uyumak veya uykusuz kalmak migren ataklarına sebep olabilir.
İklim değişiklikleri:
Mevsim değişiklikleri ve havanın stabil olmaması migren hastalarını kötü yönde etkiler.
Kişisel alışkanlıklar:
Sigaranın migren ataklarına sebep olan önemli bir uyaran olduğu bilinmektedir. Aynı şekilde kokular da migren atağını provoke edebilir.
Migrenin Botoks ile Tedavisi
Kronik migren tedavisi daha çok semptomatiktir ve amacı, atak sayısını azaltmak, atak şiddetini düşürmek ve migrenli kişinin yaşan kalitesini yükseltmektir. Bu sebeple migren tedavisinde öne çıkan yöntem, tetikleyicilerden uzak durmaktadır. Kafein, alkol, stres, uykusuzluk gibi tetikleyiciler tüm migren hastalarını etkilerken bir de hastanın yaşı, kilosu, cinsiyeti, ek hastalığın mevcudiyeti gibi göz önünde bulundurulması gereken ve farklı tetikleyicilere yol açan başka durumlar da mevcuttur. Migren tedavisinin en önemli basamağı, tetikleyicilerden uzak durmaktır.
Migren tedavisi ilaç kullanımı ve tetikleyicilerden uzak durmayı sağlayacak bir yaşam tarzı oluşturmayı içerir. Migren tedavisine botoks da eklenebilir. Yapılan çalışmalar, botoksun kronik migren hastalarının yaşam kalitesini yükselttiğini göstermiştir. Botoks, migren hastalarının sık sık yaşanan ataklar sebebiyle bozulan uyku düzenlerini iyileştirmeyi sağlar.
Botoks ile migren tedavisi doktorun baş ve boyunda işaretlediği 7 bölgeye dermal dolgu malzemesi enjeksiyonuyla gerçekleşir. Programlar, hastaya özel hazırlanması gerektiği için burada klinik seçiminin önemi büyüktür. Migren tedavisi en az 2 aşamalıdır ve bu aşamalar arasında 12 haftalık bir ara verilir.
Enjekte edilen botoksun etkisi hasta tarafından birkaç gün sonra fark edilmeye başlanır. Tedavinin etkisinin ne kadar süreceği kişisel faktörlere bağlıdır. Genellikle 3 ila 6 ay arasında etkilidir. Etki süresi, kasların sinirden gelen uyarıları tekrar almaya başlamasıyla sonlanır. Bu bir süreçtir ve kaslar yavaş yavaş uyarı almaya başlar. Bu sebeple etkisi geçtikten sonra botoksun tekrar uygulanması gerekir. Uygulama sayısı arttıkça botoksun etki süresi de uzar.
Botoks İle Migren Tedavisi Ne Kadardan Başlıyor?
Diğer botoks uygulamalarında olduğu gibi bu konuda da net bir cevap vermek güçtür. Migren tedavisi için uygulanan botoks programının kişisel faktörler ve hasta hikâyesi dikkatle incelenerek oluşturulması önem arz eder. Bu sebeple aklınızdaki tüm soruları sormak ve randevu almak için bizi arayabilir veya kliniğimize gelebilirsiniz.