Vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan çatlaklar, pek çok kişinin önemli bir derdidir. Çatlakların ortaya çıkışını önlemek için denenen yöntemler, süreci geciktirse de tamamen etkili değildir ve bu sebeple çatlak tedavisine ihtiyaç vardır. Bu metinde sizin için çatlakların ne olduğu, neden ortaya çıktığı ve nasıl tedavi edildiğini açıkladık.
Çatlak Nedir?
Çatlaklar tipik olarak cildinizde paralel çizgilerden oluşan şeritler olarak görünür. Bu çizgiler, normal cildinizden farklı bir renk ve dokudadır ve mordan parlak pembeye ve açık griye kadar değişebilir. Çatlaklara parmaklarınızla dokunduğunuzda, cildinizde hafif bir çıkıntı veya girinti hissedebilirsiniz. Bazen çatlaklar kaşıntılı veya ağrılı olabilir.
Bu çizgiler genellikle hamilelik sırasında veya sonrasında veya kilonuzdaki ani bir değişiklikten sonra ortaya çıkar. Ayrıca ergenlik döneminde hızla büyümeye bağlı da gelişebilir. Çatlaklar tehlikeli değildir ve genellikle zamanla kaybolur.
Çatlaklar hemen hemen her yerde olabilir ancak bunlar en çok midenizde, göğüslerinizde, kollarınızın üst kısmında, uyluklarınızda ve kalçanızda görülür.
Neden Oluşur?
Çatlaklar, cildin gerilmesi veya sisteminizdeki kortizon artışının bir sonucudur. Kortizon, böbrek üstü bezleriniz tarafından doğal olarak üretilen bir hormondur. Bununla birlikte, bu hormona çok fazla sahip olmak cildinizin elastikiyetini kaybetmesine neden olabilir.
Çatlakların oluşumunun pek çok sebebi olabilir ve en yaygın sebepleri şunlardır;
- Pek çok kadın hamilelik sırasında çatlakların ortaya çıktığını fark eder. Bu, cildin hamilelk döneminde sürekli çekme ve gerilme kuvvetlerine maruz kalmasına bağlıdır.
- Çatlaklar bazen hızla kilo aldığınızda veya verdiğinizde ortaya çıkar.
- Gençler, ergenlik döneminde ani bir büyüme hamlesinden sonra çatlakları da fark edebilir.
- Kortikosteroid kremler, losyonlar ve haplar cildin esneme kabiliyetini azaltarak çatlaklara neden olabilir.
- Cushing sendromu, Marfan sendromu, Ehlers-Danlos sendromu ve diğer adrenal bez sorunları kortizon salınımını artırarak çatlağa yol açar.
Çatlaklar Durdurulabilir Mi?
Çatlak oluşumunu tamamen durdurmak, düzenli olarak krem kullansanız bile mümkün değildir. Ancak iyi beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak kilonuzu sağlıklı bir aralıkta tutmak, ani kilo alıp vermenin neden olduğu çatlakları önlemeye yardımcı olabilir.
Çatlakların oluşmasını önlemenin keşfedilmiş bir yöntemi yoktur ancak çatlak tedavisini sağlayan pek çok prosedür mevcuttur. Bu prosedürleri metnin devamında açıklayacağız ancak öncelikle çatlak oluşumu için kimlerin öncelikli risk grubunda olduğundan bahsetmek istiyoruz.
Çatlak oluşumu için risk grupları;
- kadınlar
- fazla beyaz tene sahip olanlar
- aile geçmişinde çatlakları olanlar
- hamileler
- büyük bebekler veya ikizler doğurma geçmişine sahip olanlar
- Aşırı kilolular
- hızlı ve yüksek miktarda kilo kaybeden veya alanlar
- kortikosteroid ilaçları kullananlar
Çatlak Tedavisi Var Mı? Biz Hangi Yöntemi Kullanıyoruz?
Bazı çatlaklar zamanla kaybolabilirken genellikle kalıcıdırlar. Bu sebeple çatlaklarından rahatsız olan kişilerin kendine uygun tedavi yöntemini araştırması gerekir. Tedavi yöntemleri, kliniklerde gerçekleştirilen prosedürleri içerir. Krem ve losyonlar, çatlak oluşumunu geciktirse de var olan çatlağı tedavi etmez. Bu metinde size Este Lite’de uyguladığımız çatlak tedavisi prosedürlerinden bahsettik.
Fraksiyonel Lazer ile Çatlak Tedavisi
Fraksiyonel lazer ile epidermal doku sıyrılmadan cilt üzerinde mikro kanal açma işlemi gerçekleşir ve böylece hem epidermis hem de dermis tedavi edilir. Bu lazerlerin fraksiyonel olması, yani cildin bir kısmını etkilemeleri, bir kısmını sağlam bırakmaları, mekanizmanın özünü oluşturur.
Fraksiyonel lazer ile çatlak tedavisi yaklaşık 10-15 dakika sürer.Cerrahi bir işlem olmadığı için iyileşme süresi de oldukça kısadır ve bu sebeple işlemden önce ve sonra dikkat edilmesi gereken şeylerin sayısı azdır. Uygulamaya makyajsız gelinmesi önerilir. İşlemden en az 2 hafta önce glikolik asit içeren kremler kullanılmamalı, kaşıma, peeling gibi cilt soyma işlemleri yapılmamalıdır. Uygulamayı takiben 15 gün cilt güneşe maruz bırakılmamalı, yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. 24-48 saat cilt suya maruz bırakılmamalıdır. Son olarak bir hafta boyunca nemlendirici kremler ve doktorunuzun önereceği ürünler kullanılmalıdır.
Altın İğne ile Çatlak Tedavisi
Altın iğne işlemiradyofrekans enerjisinin 0,3 mm kalınlığında 25 iğnenin cildin alt tabakasına iletilmesi yöntemidir. Derinin dibine ulaşan bu enerji ile dokularda yeni kolajen üretilmesi veya sorunlu kolajenin onarılması amaçlanır. Böylece çatlak tedavisi gerçekleşmiş olur.
Uygulamaya başlanırken uygulama yapılacak bölgeye lokal anestezik krem sürülerek bölge uyuşturulur. Kişiye özel ve tek kullanımlık olan radyofrekans cihazının altın iğne başlığı cilde temas ettiğinde mikro iğneler otomatik olarak ayarlanan derinliği ile cilde girer. Çok sayıda altın uçlu iğne ciltte fraksiyonel mikro delikler oluşturur ve bu iğnelerin yaydığı radyofrekans, çatlakları tedavi eder. Uygulama bitiminde soğuk kompres yapılır. Tedavi uygulaması 15-20 günde bir ortalama 3 seans olarak planlanmaktadır.
Altın iğne tedavisi de oldukça güvenilir olduğundan tedaviden önce ve sonra uyulması gerekenler, fraksiyonel lazer tedavisi ile benzerdir.
Mezoterapi ile Çatlak Tedavisi
Mezoterapi; vitaminlerin, minerallerin, aminoasitlerin, enzimlerin derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon tekniği ile tek tek veya karışık şekilde enjekte edilmesi işlemidir. Mezoterapi, kolajen ve elastin gibi cilt altındaki bazı yapıları uyararak çalışır ve böylece çatlakların tedavisini sağlar.
Hastalar, mezoterapi seanslarından 48-72 saat önce aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları kullanmamalıdır. Ayrıca enjeksiyon bölgesinden 12-15 saat su uzak tutulmaması, 1-2 gün ağır iş ve aktivite yapılmaması, 12-15 saat duş ve makyaj yapılmaması tavsiye edilir. Mezoterapinin çatlaklar üzerindeki etkisi 2. veya 3. seanstan sonra ortaya çıkar.
PRP ile Çatlak Tedavisi
PRP tedavisi, doktorunuz tarafından kolunuzdan alınarak 10 cc’ye kadar bir miktar kan kullanılarak uygulanır. Alınan bu kan, kan santrifüj makinesinde 9-10 dakika yüksek hızda (3000) döndürülerek GF dediğimiz büyüme faktöründen ve trombosit dediğimiz kan hücrelerinden zengin plazma kısmı elde edilerek işlenir. Bu plazma, ihtiyaç duyulan cilt bölgelerine ultra ince enjeksiyonlar yoluyla enjekte eder. Böylece cildimizi oluşturan ana kalıplardan kollajen ve elastin en doğal şekilde indüklenir. PRP ile çatlak tedavisi bu şekilde gerçekleşir.
PRP seans süresi işlem bölgesiningenişliğine göre 30-40 dakika sürer. Kişiden kişiye değişmekle birlikte seanslar 2-3 haftalık periyotlarla düzenlenir. Daha sonra seanslar destek tedavisi olarak her 7 veya 8 ayda bir tekrarlanır. 3 ila 6 seans içerisinde çatlak tedavisinin sonuçları fark edilir olur.
Plazma Enerjisi Tedavisi
Plazma enerjisi tedavisi, ışık veya radyofrekans yerine plazmadan sağlanan enerjiyi kullanarak çatlak tedavisini gerçekleştirir. Cildin 5 mm uzağından yayılan enerji, 30-45 dakika boyunca uygulanır ve lokal anesteziklerin sürülmesi sonucu herhangi bir ağrı hissedilmez. Plazma enerjisi tedavisi, yaklaşık 1 hafta içerisinde etki gösteren oldukça etkili bir yöntemdir.
Çatlak tedavisi için tüm bu tedavi yöntemleri uygulayan EstElite, deneyimli ve ilgili kadrosuyla sizin için en uygun yöntemi bulur ve işlemin güvenle gerçekleştirildiğinden emin olur. Hikaye alma kısmından yan etkilerin kontrolüne kadar her aşamada sizin yanınızda olur ve tüm sorularınızı cevaplar.